Näkkäri johon tulee himo

En ole koskaan ollut kummoinen leivän syöjä enkä ole suuremmin kaivannut leipää nytkään scd:llä ollessani. Mantelijauhoista voi toki tehdä monenlaisia leipiä, mutta niihinkään ei ole minulla mitään himoa syntynyt.

Tässä yhtenä päivänä silmiini osui kuitenkin kuva näkkileivästä, jonka päällä oli meetvurstia ja avokadoa. Alkoi yllättäen tehdä mieli näkkäriä. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa kehittelemään täydellistä näkkärireseptiä ja tässä se nyt on. Näihin tuli jopa minullekin himo.




Juustoksi kannattaa valita jotain aitoa hyvää cheddaria, ei siis mitään kaupan valmisraasteita. Ja mausteet voi valita oman maun mukaan. Esimerkiksi tuoretta timjamia ja rosmariinia, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, chilirouhetta...Näistä on näkkileivän sijaan helppo leikata myös vähän pienempiä naksuja ja syödä nachojen tapaan dippaamalla vaikka quacamoleen.



MANTELI-SIEMENNÄKKILEIPÄ

200g cheddarjuustoa (raasta palasta)
1rkl sopivaa maitoa/kermaa
2,5dl mantelijauhoja
3rkl seesaminsiemeniä
3rkl auringonkukansiemeniä
1 kananmuna
Ripaus hyvää suolaa
Mausteita, esim. rosmariinia, timjamia, valkosipulia...

1. Laita uuni kuumenemaan kiertoilmalle 170°C, tai hieman kuumemmalle jos uunissasi ei ole kiertoilmaa.

2. Raasta juusto paksupohjaiseen kattilaan. Lisää joukkoon ruokalusikallinen sopivaa kermaa tai maitoa. Itse käytin scd-kermaa, mutta aivan yhtä hyvin voit käyttää kookosmaitoa tai mikä nyt ikinä omaan ruokavalioosi sopiikaan.

3. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes juusto sulaa pehmeäksi massaksi.

4. Poista levyltä ja lisää joukkoon 2dl mantelijauhoja, kananmuna, siemenet, suola ja muut haluamasi mausteet. Sekoita hyvin.

5. Lisää loput mantelijauhot vähän kerrallaan sekoitellen niin, että taikinasta muodostuu koostumukseltaan pehmeä yhtenäinen massa. Saatat vähän joutua säätämään mantelin määrää. Tekemällä oppii kyllä. 

6. Kippaa taikina leivinpaperiarkin päälle pöydälle ja pistä päälle toinen arkki. Kaulitse papereiden välissä oleva taikina tasaisen ohueksi levyksi. Tästä tulee koko pellillinen. Poista päällimmäinen leivinpaperi ja nosta taikina uunipellille. Paista n.12min kunnes näkkäri on tasaisesti ruskistunut.

7. Paloittele haluamasi kokoisiksi paloiksi ja käännä palat ylösalaisin. Paista vielä toiselta puolelta n. 5-7min. Näin näkkäristä tulee mukavan rapeaa. 

Anna jäähtyä. 
Näkkärit säilyvät useamman päivän ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Kommentit