Syksy lautasellani

Näitä omenareseptejä alkaa olla jemmassa nyt useampi joten tässä niistä yksi vielä ennen kuin omenasesonki ehtii loppua. Tässä on yhdistetty syksyn kaksi parasta herkkua: omenat ja puolukat. Lopputuloksena ei niin makea vaan kirpeän raikas makuyhdistelmä, joka syntyy taas totuttuun tapaan hyvin pienellä vaivalla.




Curdejahan tehdään yleensä sitrushedelmistä, mutta onnistuu se loistavasti myös puolukasta, eikä kaipaa todellakaan seurakseen puolta kiloa valkoista sokeria. Muutama lusikallinen hyvää kotimaista hunajaa tuo juuri sopivasti makeutta. Ja ihanan väristäkin tämä on, kuulemma sopivaa pinkkien ponien ruoaksikin. Sopisi muuten varmaan hyvin myös esimerkiksi kakkujen täytteeksi.




OMENAPAISTOS

Kuudelle

10 kpl makeita kotimaisia omenoita (jos omenat ovat todella pieniä varaa enemmän)
50g voita
2-3rkl kotimaista hunajaa
80g mantelilastuja
1dl rouhittuja pekaanipähkinöitä
1rkl kookosjauhoa
2tl Ceylonkanelia
1tl vaniljajauhetta

1. Laita uuni kuumenemaan 175°C. Poista omenista siemenkodat ja kuutioi noin arpakuution kokoisiksi kuutioiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Lado kuutiot piirakkavuokaan.

2. Sulata voi. Lisää voisulan joukkoon hunaja, mantelilastut, kevyesti rouhitut pekaanipähkinät, kookosjauho ja mausteet. Levitä seos tasaisesti omenalohkojen päälle.

3. Paista uunin alatasolla n.20-30 minuuttia eli kunnes omenat ovat ehtineet pehmetä. Aika riippuu vähän käyttämästäsi omenalajikkeesta.


PUOLUKKACURD

1,5dl puolukoita
60g voita
3munaa
3-4rkl hunajaa

1. Soseuta puolukat sauvasekoittimella mahdollisimman sileäksi. Jos käytät pakastepuolukoita kannattaa niitä vähän sulattaa ensin.

2. Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi. Riko kananmunat metalliseen kulhoon ja lisää joukkoon hunaja sekä puolukkasose. Vatkaa tasaiseksi kierrevispilällä.

3. Seos kypsennetään vesihauteessa eli tarvitset sopivan kokoisen kattilan, jonka päälle kulhosi sopii. Laita kattilan pohjalle muutama sentti vettä ja aseta kulho kattilan päälle. Kulho ei saisi osua veteen.

3. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoittele seosta koko ajan. Lisää voi joukkoon varovasti nokare kerrallaan aina odottaen, että edellinen nokare ehtii sulaa. Sekoittele vielä kierrevispilällä niin kauan, että seos paksunee majoneesimaiseksi. Minulla tähän meni noin kymmenen minuuttia.

4. Kumoa valmis tahna puhtaaseen lasipurkkiin ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä. Laita jäähtynyt tahna jääkaappiin vielä jähmettymään. Tarjoa yhdessä jäähtyneen omenapaistoksen kanssa. Tahna säilyy jääkaapissa varmasti ainakin viikon.

Kommentit