Hyvää tekevää sosekeittoa kurpitsasta

Myskikurpitsasta on tullut meidän perheen peruna. Siitä saa helposti aikaiseksi lisukkeen ruoalle kuin ruoalle ja se on yleensä aina kohtuuhintaista ja maistuu myös lapsille erinomaisesti. Paitsi keitossa, koska keitot nyt vaan ei maistu ellei niitä ole valmistettu suklaasta. Silläkin uhalla meillä näitä aina välillä syödään ja pekonin kanssa ne jopa toisinaan näyttävät uppoavan.




Nyt jos koskaan kannattaa tehdä ruokaa kurpitsasta sillä ne ovat sesongissa ja kaupoista löytyy kohtuuhintaan myös kotimaista satoa eri lajikkeina. Tässä sosekeitossa jujuna on paahtaa kurpitsa ja valkosipuli ensin uunissa. Mausteena reilusti hyvää tekevää kurkumaa ja currya.

Jos noudatat scd:tä kannattaa maustesekoituksia valitessa katsoa aina etteivät ne sisällä mitään kielletty. Tai jos et uskalla luottaa pakkausmerkintöihin voit tietysti tehdä seokset itse. Minä luotan, että Suomessa tuote sisältää vain sitä mitä lapussa sanotaan ja olen aika huoletta käyttänyt tuttujen merkkien erilaisia mausteseoksia. Esimerkiksi Amerikan lainsäädännön mukaan pakkauksiin ei tarvitse merkata ainesosia, joita on alle kaksi prosenttia kokonaismäärästä. Onneksi meillä Suomessa ei tällaista pykälää ole sillä se vaikeuttaa melkoisesti tiukan ruokavalion noudattamista rajaamalla käytännössä kaikki valmistuotteet pois.





KURPITSASOSEKEITTO

Neljälle

Pari viipaletta pekonia per syöjä
n.1,5kg painoinen myskikurpitsa
1 kokonainen valkosipuli
1 suuri sipuli
2rkl oliivi- tai neitsytkookosöljyä
2tl punaista thai currytahnaa (käytin Spice up)
2tl kurkumaa
2tl korianterijauhetta
2tl garam masalaa
ripaus Ceylonkanelia
2dl vettä
4dl täysrasvaista kookosmaitoa
n.1tl suolaa
mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 200°C. Puolita myskikurpitsa pitkittäissuunnassa kahtia. Ripottele leikkauspinnoille oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Laita kurpitsat uunipellille leikkauspinta alaspäin. Laita kokonainen valkosipuli samalle pellille. Paahda noin 45minuuttia eli kunnes kurpitsa on pehmennyt. Tämän voit hyvin tehdä vaikka jo edellisenä iltana. Jos valkosipuli uhkaa palaa voit napata sen pois aiemmin.

2. Silppua sipuli ja kuullota sitä öljyssä hetki kattilassa. Kun sipuli on pehmennyt lisää kattilaan mausteet suolaa ja pippuria lukuun ottamatta. Lämmitä mausteita hetki miedolla lämmöllä niin, että aromit irtoavat.
Tässä vaiheessa kannattaa viimeistään laittaa myös pekonit paahtumaan. Itse teen sen yleensä uunissa 200°C n.20min, ja kuivatus talouspaperin päällä. Tällä kostilla pekonista tulee niin rapeaa, että se hajoaa käsiin. Homma onnistuu tietenkin myös paistinpannulla.

3. Lisää vesi ja kookosmaito. Koko määrää ei kannata lisätä kerralla koska lopullinen nesteen määrä riippuu tietenkin kurpitsasi koosta. Kaavi suurta lusikkaa ja haarukkaa apuna käyttäen pehmennyt kurpitsanliha irti kuorista ja lisää keittoon. Samoin purista valkosipulista pehmeä paahtunut sisus keittoon. Homma onnistuu helpoiten ison veitsen tylsällä puolella leikkuulautaa vasten painaen. Anna seoksen kiehua hetki miedolla lämmöllä.

4. Soseuta, lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan sekä tarvittaessa kookosmaitoa. Tarjoa rapean pekonin kanssa.

Kommentit