Syksyinen piiras omenoista

Kotimaisten omenoiden paras sesonki on meneillään eli mitäpä muuta sitä sesonkileipuri leipoisi kuin omenapiirakkaa. Tiesin jo ryhtyessänni tätä testaamaan, että lopputuloksesta tulee taatusti hyvää ja oikeassa olin.




Tämän piirakan juju on ruskistetussa voissa, joka tuo makuun hiukan paahteisuutta. Se vie yksikertaisen omenapiirakan asteen verran hienompaan suuntaan ja saa toscakuorrutteen maistumaan juuri sopivan kinuskiselta. Laiskempi leipuri onnistuu varmasti myös ilman voin ruskistamista ja tarvittaessa rasvana voi toki käyttää myös neitsytkookosöljyä.

Koko kakku ilman viljoja ja valkoista sokeria, kokeile ja olen varma ettet ikinä arvaisi miten vähistä aineksista tämäkin herkku on tehty. Alan herkku herkulta olla vakuuttuneempi siitä, että emme oikeasti tarvitse valkoista sokeria ja vehnää mihinkään.




OMENA-TOSCAPIIRAKKA

125g voita
4-6 kotimaista kiinteää omenaa koosta riippuen
1,25dl kookosjauhoja (käytin Risentaa)
0,5tl ruokasoodaa
1tl Ceylonkanelia
3rkl kotimaista hunajaa
3 kananmunaa

Lisäksi
2rkl kotimaista hunajaa
2dl mantelilastuja
1rkl kookosjauhoja
1tl vaniljajauhetta
1tl Ceylonkanelia

1. Vuoraa halkaisijaltaan 18-20cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Laita uuni kuumenemaan 175°C.

2. Kuutio voi paksupohjaiseen kattilaan ja ruskista hellalla miedolla lämmöllä. Älä kuitenkaan polta. Voi on sopivaa silloin, kun se tuoksuu pähkinäisen paahteiselle ja on selkeästi väriltään vaalean ruskeaa. Jätä voi kattilaan jäähtymään.

3. Kuutioi omenat noin arpakuution kokoisiksi kuutioiksi. Jos käytät kotimaisia omenoita ei niitä mielestäni tarvitse kuoria, ulkomaalaiset suosittelen kuorimaan ensin.

4. Sekoita kulhossa kookosjauho, ruokasooda ja kaneli. Lisää joukkoon hunaja, kananmunat ja 0,5dl ruskistetusta voista. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Jätä loppu voi vielä kattilaan.

5. Lisää omenakuutiot taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi taikina irtopohjavuokaan tasaisesti. Paista kymmenen minuuttia.

6. Sillä aikaa kun kakku paistuu sekoita jäljelle jääneeseen voihin mantelilastut, hunaja, vaniljajauhe, kaneli ja ruokalusikallinen kookosjauhoja.

6. Kymmenen minuutin jälkeen lusikoi kakun päälle tasaisesti manteli-voi seos ja paista vielä noin 20min.

7. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota varovasti vuoasta. Tarjoa haaleana tai täysin jäähtyneenä.

Kommentit