Karkkipäivä ja pohdintaa raakakaakaosta

Scd-ruokavalio poistaa tehokkaasti kaikki karkit ja muut totutut herkut pois ruokavaliosta. Karkkia en kyllä kaipaakaan, mutta suklaata tekee mieli ja olenkin sisällyttänyt omaan ruokavaliooni raakakaakaon vastoin scd:n alkuperäisiä ohjeita.






Kaakao ja myös raakakaakao on scd:llä vähän kiistanalainen aine. Periaatteessa se on alkuperäisten ohjeiden mukaan selkeästi kielletty. Ei siksi, että se sisältäisi polysakkarideja, joita siis scd:llä vältellään kuin ruttoa, koska ne ruokkivat elimistössämme huonoja bakteereja, vaan lukuisista muista syistä. Kaakao esimerkiksi sisältää samoja yhdisteitä kuin kokaiini, se on helposti addiktoiva ja saa immuunipuolustuksemme ylikierroksille. Kaikki jossain määrin ongelmallisia asioita jos keho käy jo valmiiksi ylikierroksilla taistellessaan autoimmuunisairautta vastaan.

Toisaalta taas raakakaakao on ravintorikkain elintarvike maailmassa. Ja nyt puhutaan nimenomaan raakakaakaosta, ei siitä Van houtenista ja tai vastaavasta tavallisesta kaakaojauheesta, joka valmistuprosessin aikana kuumennetaan niin, että käytännössä kaikki ravintoaineet siitä katoavat. Yli kymmenen prosenttia raakakaakaon painosta on erilaisia antioksidantteja, se sisältää muun muassa paljon magnessiumia ja rautaa ja yli tuhatkaksisataa muuta aktiivista ainesosaa. Kun ihminen ihastuu hänen aivoistaan vapautruu fenyylietyyliamiinia, samaa ainetta  ja lukuisia muita mielihyvään liittyviä välittäjäaineita sisältää myös raakakaakao. Oman harkintani mukaan nämä positiiviset tekijät ovat mahdollisia haittoja suuremmat ja koska itselleni raakakaakao tuntuu sopivan olen sitä huoletta käyttänyt. Toki jos tilanteeni muuttuisi huonompaan olisi raakakaakao yksi ensimmäisistä pois jätettävistä ruoka-aineista. Eikä vähiten syynä raakakaakaon käyttöön ole myöskään se, että sen avulla ruokavalio on paljon siedettävämpi. Siitä osoituksena nämä ihanat, simppelit vadelmafudget joista pienellä muuntelulla saa aikaan vaikka mitä herkkunamusia. Nämä ovat pelastaneet päiväni niin monta kertaa, etten pysy enää laskuissa.






Voit kokeilla muunnella ohjetta esimerkiksi korvaamalla vadelmat puolukoilla tai lisäämällä joukkoon runsaammin erilaisia pähkinöitä. Maapähkinävoin tilalla voit kokeilla myös esimerkiksi mantelivoita. Jos haluat tästä täysin scd version suosittelen tietenkin jättämään raakakaakaon pois ja korvaamaan neitsytkookosöljyn kaakaovoilla, joka siis tosiaan on scd-sallittu. Näin saat mukaan aavistuksen suklaista makua. Olen käyttänyt tätä myös leivonnaisten kuorrutteena suklaaganachen tapaan eli erittäin monipuolinen herkku kyseessä.



VADELMA-PÄHKINÄFUDGET

0,5dl neitsytkookosöljyä
0,5dl maapähkinävoita
1-2rkl kotimaista hunajaa
1-2rkl raakakaakaojauhetta

sormisuolaa
kourallinen kotimaisia vadelmia
muutama pekaanipähkinä


1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan öljy, pähkinävoi, hunaja ja raakakaakaojauhe. Lämmitä miedolla lämmöllä vain hetki niin, että ainekset sulavat tasaiseksi massaksi. Huomioi, että seosta ei kannata varsinaisesti kuumentaa, koska silloin kaikki hyvät ravinteet hunajasta ja raakakaakaosta katovat. Voit halutessasi toki tehdä tämän myös vesihauteessa.

2. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun pieneen kuppiin tai reunalliselle lautaselle, kooltaan n.15x15cm, tai ihan riippuen siitä miten paksuja paloja haluat. Rouhi vähän pekaanipähkinöitä ja ripottele fudgemassan sekaan. Lisää joukkoon vadelmat joko jäisinä tai tuoreina. Jäisiä käytettäessä on se etu, että massa jähmettyy tälllöin nopeammin. Muista käyttää kotimaisia marjoja! Ripottele pintaan vielä pikkuisen hyvää sormisuolaa.

3. Laita seos jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi. Leikkaa jähmettynyt fudge pieniksi annospaloiksi ja pidä puolesi, että muut eivät ehdi syömään näitä ensin.



Kommentit