Kirpeänmakea limetahna hunajalla makeutettuna

Lime curd on totuttu mieltämään äkkimakeaksi ja vähän kirpsakaksi herkuksi, josta yleensä varmaan noin puolet purkista on sokeria. Mutta yllätys yllätys, tämänkin voi tehdä toisin ja maku on silti hyvä. Limetahna on makeutettu hunajalla ja jos korvaat voin neitsytkookosöljyllä saat tästä helposti myös maidottoman herkun, tosin pienellä kookosaromilla maustettuna.




Limetahnaa on meillä tänä kesänä mennyt jo useamman mansikkatortun päälle scd-kermajogurtin kanssa, kuten kuvassa. Sopii hyvin myös vaikka lettujen seuraksi tai jogurttiin. Tai ihan vaan lusikoitavaksi suoraan purkista. Tällä ohjeella tahnasta ei tule mitenkään äkkimakeaa, jos pidät makeammasta tai käyttämäsi limet ovat todella happamia voit lisätä hieman enemmän hunajaa. Samalla ohjeella onnistuu tahna myös sitruunasta. Valmista tahnaa tulee pieni purkillenen, ehkä noin kolme desilitraa.




LIMETAHNA

3 kananmunaa
kahden limen kuori
1,5dl limemehua 3-5limeä
60g voita
3-4rkl kotimaista kiteistä hunajaa

1. Käytä mieluiten teräskattilaa ja riko munat sinne. Pese limet huolella ja raasta pieniteräisellä raastimella kahden limen kuoret kananmunien joukkoon. Älä raasta mukaan kuoren valkoista kerrosta.

2. Purista limemehua yhteensä noin 1,5dl. Tähän menee yleensä nelisen limeä riippuen koosta ja mehukkuudesta. Limeä kannattaa ennen halkaisua pyöritellä voimalla vaikka pöytää vasten niin saat mehun irtoamaan helpommin. Lisää limemehu kattilaan.

3. Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan. Samoin lisää hunaja.

4. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan vispilällä tarkasti sekoittaen. Odota kunnes seos sakenee ja kuplahtaa muutaman kerran. Aikaa tähän menee ehkä viidensä kymmeneen minuuttia. Kaada lasipurkkiin ja anna jäähtyä. Säilö jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään niin tahna paksunee lopulliseen koostumukseensa.

Kommentit