Nopea ja maistuva jauhelihakeitto

Arkiruoka taitaa olla se mitä blogiltani eniten toivotaan. Kun uuden ruokavalion myötä monet totutut kotiruoat jäävät pois niin on melkoinen homma keksiä taas riittävä arsenaali niin, ettei joka päivä tarvitse syödä samaa. Meillä kun tätä scd-ruokaa syövät pääosin myös lapset niin pelkkä itse suosimani avokado-kananmuna-parsakaali -kombo ei pidemmän päälle ihan toimi.




Keittojen kanssa on ongelmana ollut saada niihin tarpeeksi makua. Monessa perheessä se maku taitaa tulla liemikuutiosta, mutta niitä ei meillä enää käytetä, joten on ollut opittava saamaan liemeen makua muilla keinoilla. Mausteita ja suolaa siis reilulla kädellä niin johan alkaa sopat maistumaan. Itse liemien keittäminen, vaikka luista ja kasviksista olisi tietysti hyvä vaihtoehto sekin, mutta eipä ole aikaa ja intoa moiseen hommaan löytynyt.

Mausteseokset muuten ovat virallisissa scd-ohjeissa kiellettyjä johtuen lähinnä siitä, että Amerikassa ne(kin) saattavat sisältää kaikkea muutakin kuin sen mitä purkin kyljessä lukee. Suomessa lainsäädännön mukaan on kaikki ainesosat kuitenkin ilmoitettava ja olen luottanut tähän. Eli jos ainesosaluettelossa ei ole mitään kiellettyä olen syönyt sitä. Esimerkiksi nämä tässä käytetyt seokset ovat vain erilaisia mausteita sekaisin samassa purkissa, ei siis aromivahventeita, paakkuuntumisenestoaineita tai muuta keinotekoista.




Tässä on hyödynnetty purkkeja ja vähän pakasteitakin. Reipashenkisempi kotikokki silppuaa sekaan tuoreet lehtikaalit, mikä toki maun kannalta onkin parempi vaihtoehto, ja keittää itse kidneypavut. Mutta näilläkin aineksilla syntyy oikein loistosoppa ja nopeasti!


MAUSTEINEN JAUHELIHAKEITTO

Neljälle

400g naudan jauhelihaa
rasvaa paistamiseen
1 iso punainen paprika
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1rkl balsamiviinietikkaa
1prk Mutti kirsikkatomaatteja
1prk kidneypapuja vedessä
2rkl tomaattipyreetä
1rkl hunajaa
reilu kourallinen lehtikaalia (tuoretta tai pakastettua)
1tl savupaprikajauhetta
1tl grillimaustetta, Santa Maria Luomu
2tl ras el hanout -mausteseosta
0,5tl cayannepippuri, tai chiliä
1tl suolaa, tai maun mukaan
n.6dl vettä
tuoretta persiljaa tai korianteria

1. Silppua sipuli ja valkosipulit, kuutioi paprika. Jos käytät tuoretta lehtikaalia poista lehtiruodit ja silppua pieneksi, pari isoa lehteä riittää. Huuhtele kidneypavut lävikössä viileällä vedellä.

2. Ruskista jauheliha paistinpannulla voissa/öljyssä kunnolla ruskeaksi.

3. Kuumenna isossa kattilassa tilkka öljyä ja nokare voita ja kuullota miedolla lämmöllä hetki sipulia ja valkosipulia. Lisää joukkoon paprikat ja kuullottele vielä hetki. Jos käytät tuoretta lehtikaalia lisää myös se joukkoon.

4. Lisää lämpöä täysille ja lorauta joukkoon balsamiviinietikka, säilyketomaatit, kidneypavut, tomaattipyre, hunaja, mausteet ja vettä sen verran, että keitossa on sopivasti lientä. Mausteiden määrät ovat suuntaa-antavia, laita oman makusi mukaan.

5. Keittele miedolla lämmöllä 10-15min, voit vasta loppuvaiheessa lisätä joukkoon pakastetun lehtikaalin, tarkista suolan määrä. Ripottele päälle tuoreita yrttejä. Sitten syömään.

Kommentit