Mansikat ja raparperit ylösalaisin

Vaikka alkanut kesä ei ehkä olekaan ollut se kaikkien aikojen lämpimin ja myöhässä mennään myös kasvukauden suhteen on pikkuhiljaa kuitenkin alkanut kaupasta ja kasvimaalta löytyä entistä enemmän kaikkea tuoretta. Koin jopa ahdistuksen hetken, kun meillä syötiin juuri purkkiananasta. Apua, eihän tähän aikaan vuodesta vaan voi syödä purkkiananasta! Pakko syödä tuoretta, vihreää, punaista, oranssia, yrttejä, salaatteja ja pikkuhiljaa myös kotimaisia marjoja. Pyrin muutenkin nykyään elämään satokausien mukaan ja syömään sitä mikä on edullista ja hyvää. Lienee aika luonnollinen kehityskulku, kun omasta ruokavaliosta kuitenkin valtava osa koostuu erilaisista tuoreista kasviksista ja muista tuoretuotteista. Myös lompakko kiittää, sillä usein ne satokaudessa olevat tuoreet ovat myös niitä edullisimpia. Ja nykyään muuten ilahduttavan hyvin esillä myös kaupoissa!




Nyt jos koskaan on paras aika hyödyntää kaksi kesän herkkua yhdessä: raparperi ja mansikka. Jälleen kerran aivan idioottihelppo ohje, mutta silti tosi maistuva. Tämä on minusta jotenkin tosi kotoisa kakku, ei todellakaan maistu siltä, että tässä ei oikeastaan ole juuri mitään. Tai no, ei ainakaan niitä ainaksia mitä leivonnassa yleensä käytetään. Tällä kertaa tein tämän vielä ruotsalaisista mansikoista, mutta ehkäpä pian päästään herkuttelemaan myös niillä kotimaisilla.





MANSIKKA-RAPARPERIKEIKAUSKAKKU

5-7 raparperin vartta
n. 0,5l tuoreita mansikoita

4 kananmunaa
1,75dl täysrasvaista kookosmaitoa (esim. Santa Maria extra creamy)
3rkl kotimaista hunajaa
1tl vaniljajauhetta/vaniljauutetta
ripaus suolaa
1,25dl kookosjauhoja (käytin Risentaa)
0,5tl ruokasoodaa

1. Laita uuni kuumenemaan 175°C. Vuoraa 20-23cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vielä kookosöljyllä tai voilla reunat ja pohja.

2. Kuori raparperinvarret ja pilko sopivaan mittaan niin, että saat vuorattua vuoan pohjan raparperin pätkillä. Jos varret ovat oikein paksuja kannattaa ne puolittaa. Lado pohja mahdollisimman tiiviisti täyteen raparperia. Soseuta mansikat, valmista sosetta pitäisi tulla n.3dl. Käytännössä tähän riittää pikkuisen vajaa puoli litraa mansikoita, eli osan voi vaikka napsia suuhunsa. Levitä mansikkasose tasaisesti raparperien väleihin lusikalla.

3. Sekoita suuressa kulhossa kananmunat, kookosmaito, hunaja ja vaniljajauhe tai -uute. Käytä sähkövatkainta apuna ja sekoita ainekset tasaiseksi massaksi.
Itse käytän yleensä aina kotimaista kiteistä hunajaa, joka on vähän haastava leivonnassa, mutta sähkövatkainta käyttäessä sen saa kyllä sekoittumaan kohtalaisen tasaisesti. Tai voit toki halutessasi hieman pehmittää hunajaa vaikka vesihauteessa.

4. Sekoita toisessa kulhossa kookosjauhot, suola ja ruokasooda ja kippaa kosteiden aineiden sekaan. Sekoita vielä sen verran vatkaimella, että massasta tulee tasaista.

5. Kaada taikina vuokaan raparperien ja mansikoiden päälle. Paista 175°C 40-50 minuuttia. Voit testata kakun kypsyyden tulitikun avulla, kun tikku tulee puhtaana pois kakun keskeltä on se valmista.

6. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin kumoat sen tarjoilulautaselle. Parhaimmillaan kakku on minusta vasta seuraavana päivänä. Ennen kumoamista kannattaa ensin irrottaa reunat veitsen avulla ja poistaa irtoreunus. Sitten vain lautanen kakun päälle ja kääntö nurin.
Maistuu ihan sellaisenaan tai tarjoa vaikka tuoreiden mansikoiden ja kerman tai scd-jogurtin kanssa.


Kommentit