Shakshukaa tuoreista tomaateista ja munakoisosta

Tässäpä taas yksi loistava munaruoka suoraan Lähi-idästä, joka sopii yhtä hyvin niin brunssille kuin päivällisellekin. Shakshuka ei ehkä ole se kaikkein nopein munaruoka valmistaa, mutta varsinkin tuon valkosipulijogurtin kanssa taatusti vaivan arvoista. Kiireinen kokki voi paistaa munakoisot ihan pannulla, mutta minä tällä kertaa paahdoin ne ensin uunissa, sillä keinoin niistä saa huomattavasti enemmän makua irti ja siinähän ne paahtuvat samalla muita aineksia pilkkoen.




Tämä ruoka omaa myös loputtomat muuntelun mahdollisuudet. Voit korvat munakoisot vaikka pavuilla ja fetan parmesanilla. Itse käytin nyt rucolaa, kun sitä sattui jääkaapissa olemaan, mutta kesän tullen, sikäli mikäli se sieltä tänä vuonna tulee, ripottelen päälle varmasti korianteria ja tuoretta minttua. Tuoreet tomaatit voi halutessaan, ja talvella, korvata myös purkkiversiolla. Fetana kannattaa käyttää sellaista missä ihan oikeasti lukee feta, ei siis niitä salaattijuustoja ja muita vastaavia kumisia versioita. Eikä ne kyllä scd:llä sovikaan, aito feta sen sijaan yleensä sopii.

Lisukkeeksi tein jogurttikastikkeen, missä on ihan vaan reilusti tuoretta valkosipulia, suolaa ja mustapippuria. Käytä scd-jogurttia ja turkkilaista jos se sinulle sopii.


TUORETOMAATTI-MUNAKOISO SHAKSHUKA

3-4 hengelle

1 munakoiso (n.500g)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 sellerinvartta
1tl juustokuminaa
1tl paprikajauhetta
0,5tl savupaprikajauhetta
5-6 reilun kokoista tomaattia tai useampi pieni
1rkl hunajaa
n.1,5dl vettä
suolaa, mustapippuria
4 kananmunaa
100g fetajuustoa
tuoretta chiliä, rucolaa tai haluamaasi tuoretta yrttiä


1. Kuutioi munakoiso noin 1,5x1,5cm kuutioiksi ja levitä uunipellille. Lorauta päälle oliiviöjyä ja vähän suolaa. Paahda 225°C 15-20min välissä käännellen kunnes palat ovat saaneet vähän väriä pintaan ja pehmenneet.

2. Munakoisojen paahtuessa silppua sipuli, valkosipuli ja sellerinvarret pieneksi. Kuutioi tomaatit reiluiksi kuutioiksi.

3. Kuullota sipuleita ja selleriä voi+oliiviöljy seoksessa hetki. Lisää joukkoon mausteet ja anna niidenkin kuullottua hetki, varo polttamasta.
Lisää pannulle tomaattikuutiot ja uunissa paahtuneet munakoisot, hunaja sekä n.1,5dl vettä + suola ja mustapippuri. Anna hautua miedolla lämmöllä kymmenen minuuttia, lisää tarvittaessa vettä jos kastike uhkaa täysin kuivua kasaan.

4. Tee jokaiselle kananmunalle omat koloset kastikkeeseen ja kumoa munat sinne. Anna hautua vielä kannen alla kymmenisen minuuttia tai kunnes munat ovat hyytyneet.

5. Murustele valmiin shakshukan päälle feta, rucola/yrtit ja chili. Nauti valkosipulijogurtin kanssa.

Kommentit