Raakakakkua äidille

Huom! Kyseinen resepti ei ole virallisesti scd-ruokavalion mukainen siinä käytetyn raakakaakaon takia. 

Meillä herkutellaan tänä vuonna äitienpäivänä raakakakulla, jonka maun salaisuus on sisältä löytyvä taatelikinuski. Hieman on erilaiset eväät kuin vielä viime vuonna, mutta niin on erilainen äidin vointikin. Tämä on ehdottomasti paras syömäni versio näistä, siispä tässä teille muillekin ohjetta kokeiltavaksi.




Raakakakku on itse asiassa todella helppo ja nopea tehdä, se ei varsinaisesti sisällä leipomista ollenkaan. Itse teen raakakakut monitoimikoneen kulholla, jossa on leikkuuterä. Sama homma onnistuu ainakin tehosekoittimella tai tehokkaalla sauvasekoittimella, tosin sauvasekoittimen kulho saattaa käydä pieneksi isompia massoja tehtäessä. Olen huomannut, että on tärkeää liottaa cashewpähkinöitä riittävän kauan, jotta massasta tulee sileää sekä käyttää hyvälaatuisia taateleita. Parhaita ovat minusta ne hedelmäosastolla pahvilootissa myytävät iranilaiset pehmeät taatelit.

Käytän ohjeessa pienen määrän raakakaakaojauhetta, vaikka se ei virallisesti sovi SCD- ruokavalioon. Olen kuitenkin itse tehnyt tässä toisinaan joustoa oman harkinnan mukaan, enkä nyt ota sen enempää kantaa liekö tämä järkevää vai ei, mutta voit aivan yhtä hyvin jättää kaakaon pois. Hyvää tämä on varmasti ilmankin. Mantelivoin voit halutessasi vaihtaa vaikka maapähkinävoiksi, mutta maku saattaa silloin hieman muuttua sillä manteli on minusta huomattavasti miedomman makuista eikä puske niin helposti muiden makujen yli.

Teknisesti ottaen tämä ei taida virallisesti muuten olla edes raakakakku, sillä raakakakussa ei aineksia yleensä kuumenneta yli neljänkymmenen asteen lämpötilaan. Tässä kuitenkin tuohon taatelikinuskiin olen paahtanut voin saadakseni siihen enemmän makua, muuten kaikki onkin täysin raakaa. Vaihtoehtoisestihan voin voi vaikka korvata kokonaan neitsytkookosöljyllä jos haluat kakusta vegaanin.


RAAKAKAKKU KINUSKISYDÄMELLÄ

Pohja

2dl pekaanipähkinöitä
10 pehmeää taatelia
2dl kookoshiutaleita
1rkl raakakaakaojauhetta (tai jätä pois)
ripaus suolaa ja vaniljajauhetta/-uutetta

Kinuskisydän

15 pehmeää taatelia
4rkl suolatonta luomuvoita paahdettuna
3-4rkl espressoa
ripaus suolaa

Täyte

2dl cashewpähkinöitä liotettuna
1 banaani
4rkl mantelivoita (tai muuta haluamaasi pähkinävoita)
3rkl kookosmaitoa
4rkl neitsytkookosöljyä
1rkl hunajaa
1rkl raakakaakaojauhetta (tai jätä pois)

1. Ihan ensimmäisenä kannattaa, mieluiten jo edellisenä päivänä, valmistautua laittamalla kaksi desilitraa cashewpähkinöitä likoamaan kylmään veteen. Yön yli liottuaan niistä saa helpommin aikaan sileän massan, lyhyempi liotus ei sinänsä haittaa jos vähän karkeampi massakin kelpaa.

2. Pohjaa varten poista taateleista kivet ja laita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimeen. Sekoita niin kauan, että muodostuu tasaista massaa, pieni karheus ei pohjassa haittaa. Vuoraa n. 16cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele massa tasaiseksi vuoan pohjalle. Voit halutessasi jättää raakakaakaon pois sillä se ei virallisesti kuulu scd-dieettiin.

3. Valmista seuraavaksi taatelikinuski. Paahda neljä ruokalusikallista, mieluiten luomuvoita kattilassa miedolla lämmöllä. Voi on valmista, kun se alkaa tuoksua kevyesti pähkänäiselle ja on ruskistunut hieman. Älä kuitenkaan polta!
Poista taateleista kivet ja lisää kaikki ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Surauta tasaiseksi. Espresson määrää kannattaa säädellä sen mukaan kuinka paksua kinuskista haluaa, mutta koostumus saa kyllä olla aika jämäkkä niin, että se pysyy hyvin kakun välissä.
Levitä kinuski vuokaan pohjan päälle.

4. Täytettä varten ota cashewpähkinät pois vedestä, sulata neitsytkookosöljy ja lisää kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon. Aja mahdollisimman pehmeäksi massaksi ja lusikoi kinuskin päälle vuokaan. Jätä tästäkin raakakaakao pois jos et halua sitä käyttää.

5. Laita kakku ainakin muutamaksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Koristele esimerkiksi pistaasipähkinärouheella.

Kommentit