Suolaista ja makeaa piirasta scd-tyyliin

Tämä on loistava perusohje scd-sopivan piirakkapohjan tekoon ja ohje on tietenkin samalla myös gluteeniton ja sopii hyvin moneen ruokavalioon. Voittaa taatusti maussa myös ne gluteenittomista jauhoseoksista tehnyt versiot. Lopputulos on rapea ja hyvin koossa pysyvä, kunhan vain maltat antaa piirakan jäähtyä vuoassaan ennen leikkaamista. Makua tulee reilusti mantelista ja erityisesti tuo ruskistunut reuna maistuu ihanalta.




Taikina on leivottavissa heti sekoituksen jälkeen, mutta minusta sen käsiteltävyys paranee jos annat sen seisoa hetken jääkaapissa ennen leipomista, esimerkiksi samalla kun valmistat täytettä. Helpoin tapa saada tasainen ja ohut piirakkapohja on kaulia se kahden talouskelmun välissä ja siirtää kelmua apuna käyttäen piirakkavuokaan. Voit toki yhtä hyvin myös painella taikinan vuokaan sormin.




Suolaista piirakkaa tehdessäsi voit halutessasi lisätä taikinaan parmesanraastetta ja makeaan ruokalusikallisen hunajaa tai ripauksen vaniljajauhetta. Mutta tällaisenaankin toimii erinomaisesti molempiin käyttöihin. Ja kestää muuten hyvin myös pakastuksen, eli samalla voit tehdä taikinaa vaikka kahden piirakan tarpeisiin.


PIIRAKKAPOHJA SUOLAISILLE JA MAKEILLE PIIRAKOILLE

2,25dl mantelijauhoa
3,5rkl kookosjauhoa
1 kananmunan valkuainen
0,75dl sulatettua voita (n.70g), tai jos et käytä maitotuotteita korvaa neitsytkookosöljyllä

1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimen pienimmällä teholla hetki. Pyörittele massa lopuksi palloksi käsin. Voit käyttää myös yleiskoneen laippavatkainta, itse vain olen liian laiska kaivamaan isoa konetta esiin näin pieneen työhön.

2. Kauli taikina kahden kelmun välissä tai painele sormin piirakkavuokaan, voit käyttää tarvittaessa mantelijauhoja apuna. Ohjeesta riittää hyvin normaaliin 24-26cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja pohjan on tarkoitus olla todella ohut niin, että siitä paistettaessa tulee rapea.

3. Paista 175°C 25-35 minuuttia vähän riippuen mitä täytteitä käytät vai paistatko pohjan kokonaan ilman täytteitä esimerkiksi tartalettia tehdessäsi.



Taikinalle voisi keksiä miljoona eri käyttökohdetta, mutta itse käytin sitä nyt hyvin perinteisesti pinaatti-lohipiirakkaan ja omenapiirakkaan. Molemmissa ohjeissa hyödynsin pelkästä kuohukermasta tehtyä scd-kermajogurttia, voit halutessasi korvata sen vaikka tavallisella kuohukermalla tai ranskankermalla jos et noudata dieettiä.


PINAATTI-LOHIPIIRAKKA

1 annos piirakkapohjaa

125 g tuoretta pinaattia
150g kylmäsavulohisiivuja
kourallinen kirsikkatomaatteja
puolikas nippu tuoretta tilliä silputtuna
2dl scd-kermajogurttia
2 kananmunaa + taikinanteosta yli jäänyt keltuainen
suolaa, mustapippuria
100g cheddarjuustoa raastettuna

1. Valmista taikina ohjeen mukaan ja levitä se piirakkavuokaan.

2. Pieni pinaatteja kevyesti veitsellä ja levitä ne taikinan päälle. Samoin pieni kylmäsavulohet ja puolita kirsikkatomaatit ja asettele pinaattien päälle.

3. Sekoita täytettä varten kulhossa tillisilppu, jogurtti, kananmunat ja mausta suolalla ja pippurilla.

4. Kaada täyte lohen ja pinaattien päälle ja ripottele pintaan cheddarjuusto.

5. Paista 175°C n.30 minuuttia, tarkkaile paistamisen aikana ettei piirakka pääse reunoilta palamaan.

6. Anna mieluiten jäähtyä ainakin hetki ennen leikkaamista, muuten pohja saattaa hajota helposti.





OMENAPIIRAKKA

1 annos piirakkapohjaa (lisää halutessasi 1rkl hunajaa)

3-4 isoa kotimaista omenaa
Ceylon kanelia
2dl scd-kermajogurttia
2 kananmunaa + taikinan teosta yli jäänyt keltuainen
1tl vaniljajauhetta
1-2 rkl hunajaa oman maun ja omenien happamuuden mukaan

1. Valmista taikina ohjeen mukaan ja levitä se piirakkavuokaan.

2. Viipaloi omenat ja levitä tasaisesti pohjan päälle, ripottele päälle reilusti Ceylon kanelia.

3. Valmista täyte sekoittamalla kulhossa jogurtti, kananmunat, vanilja ja hunaja. Kaada täyte omenoiden päälle.

4. Paista 175°C 25-35min, tarkkaile paistamisen aikana ettei piirakka pääse reunoilta palamaan.

5. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Tämä toimii kyllä mainiosti myös vähän lämmitettynä, mutta lämmitys kannattaa tehdä vaikka mikrossa leikkaamisen jälkeen.




Kommentit