Hyvät hampurilaissämpylät moneen käyttöön

Täällä päin Suomea alkoivat tänään hiihtolomat, sen kunniaksi syötiin hampurilaisia ja laskiaismuffineita. Kaikki tietenkin scd:tä ja hyvin maistui koko perheelle. Tämä ohje on törkeästi plagioitu jostain Pinterestin syövereistä, mutta koska se nyt vaan on niin hyvä niin kirjataan tänne ylös. Näistä tulee mukavan pehmeitä, mutta silti sämpylät pysyvät hyvin kasassa vaikka täytteitä olisi reilumminkin. Kookosjauhon kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei sitä tule laitettua taikinaan liikaa, se saa minkä tahansa leivonnaisen maistumaan kuivakalta. Vaatii minusta melkoisesti harjoittelua, että näistä kookosleivonnaisista saa oikeasti maistuvia.




Hampurilaisissa oli tällä kertaa täytteenä naudan jauhelihapihvi, karamellisoitua punasipulia, itse tehtyä majoneesia, hyvää cheddaria (ei missään nimessä niitä yksittäispakattuja läpysköitä), pekonia ja rucolaa.
Jauhelihapihveissä oli ainoastaan 400g vähärasvaista naudan jauhelihaa, yksi keltuainen, suolaa ja mustapippuria. Punasipulit leikkasin siivuiksi, kuullotin hetken kunnon köntissä voita ja lisäsin joukkoon tilkan hunajaa ja lorauksen balsamiviinietikkaa. Annoin hautua hetken niin, että sipulit ovat varmasti pehmeitä.
Majoneesin ohjeen lisään vielä loppuun, se on äärimmäisen helppo tehdä itse sauvasekoittimen avulla, ei siis mitään syytä turvautua kaupan valmiisiin lisäainesoosseihin.


HAMPURILAISSÄMPYLÄT

4-6 sämpylää

1,75dl kookosjauhoja
5 munaa
reilu 0,5dl neitsytkookosöljyä sulatettuna tai muuta haluamaasi öljyä
1tl ruokasoodaa
1tl omenaviinietikkaa (tai muukin etikka käy)
1tl hunajaa
0,5tl suolaa

1. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi kulhossa. Kookosöljyä käytettäessä mausta tulee selvästi kookoksinen. Jos et pidä kookoksesta kannattaa käyttää vaikka oliiviöljyä, voikin varmasti toimisi en tosin ole itse testannut.

2. Lusikoi taikinasta uunipellille leivinpaperin päälle kasoja ja muotoile käsin palleroita, litistä hieman. Tästä määrästä saa neljä suurta sämpylää tai kuusi pienempää. Ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä tai vaikka juustoraastetta.

3. Paista 175°C 15-25min kunnes sämpylät ovat pinnalta kauniin ruskeita. Tarkka paistoaika riippuu sämpylöidesi koosta ja paksuudesta. Anna jäähtyä ennen halkaisua. Jos sämpylöitä täytyy säilyttää seuraavaan päivään, ne kannattaa pitää jääkaapissa.





MAAILMAN HELPOIN MAJONEESI

1 kananmuna (huoneenlämpöinen)
1,5dl öljyä, käytin rypsiä sen miedon maun vuoksi (huoneenlämpöinen)
1tl dijon sinappia
1tl sitruunanmehua
1tl omenaviinietikkaa
+ haluamiasi mausteita

1. Laita kaikki ainekset korkeaan sauvasekoittimen kulhoon.

2. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle, käynnistä sekoitin ja nosta sitä pikkuhiljaa kohti pintaa.

3. Siinä se, valmista tuli! Aikaa pitäisi kulua noin kymmenen sekuntia.

Minulla on käytössä Bamixin sauvasekoitin majoneesiterällä, mutta tämän pitäisi kyllä onnistua ihan tavallisellakin versiolla. Hampurilaiskastikkeeseen laitoin lisäksi mausteeksi tuoretta valkosipulia, cayennepippuria, savupaprikajauhetta, Santa Marian luomu grillimaustetta sekä vähän tomaattipyreetä.


Kommentit