Punajuurien ja homejuuston liitto

SCD-ruokavaliossa ei saa käyttää maitotuotteista muita kuin voita, tiettyjä kypsytettyjä juustoja, jotka ovat luontaisesti laktoosittomia ja 24h oikeassa lämpötilassa haudutettua jogurttia, josta valmistusmenetelmän ansiosta häviää kaikki laktoosi. Jogurtin voi valmistaa maidosta, maidon ja kerman sekoituksesta tai sitten, kuten itse usein teen eli pelkästä kermasta. Tästä kermajogurtista syntyy vaikka mitä herkkuja, se myös vaahtoutuu eli siitä saa aikaan kermavaahdon kaltaista vaahtoa, jossa on hieman jogurttinen, raikas maku.

Tässä reseptissä olen käyttänyt kermajogurttia suolaisessa ruoassa. Punajuuri ja sinihomejuusto ovat klassinen yhdistelmä. Itelleni ainakin tuttu yliopiston ruokalan karmeasta punajuuri-sinihomejuustokiusauksesta, tämä ei onneksi ole maultaan lähelläkään sitä. Kokeile ihmeessä vaikka et olisikaan tottunut syömään tuoretta punajuurta.





Tämä on tuhti ruoka ihan sellaisenaan tai sopii vaikka pihvin kaveriksi korvaamaan ne totutut kermaperunat. Joulu meni jo, mutta tämä olisi varmaan oiva lisä myös ensi vuonna joulupöytään.


PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOVUOKA

n.1kg tuoreita punajuuria
150g sinihomejuustoa
2dl kermasta valmistettua scd-jogurttia tai kuohukermaa/ranskankermaa
timjamia, mustapippuria
hunajaa
1dl saksanpähkinöitä


1. Kuori punajuuret ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

2. Murustele sinihomejuusto kulhoon ja lisää joukkoon jogurtti tai kerma. Sekoita pehmeäksi tahnaksi ja mausta mustapippurilla.
Jos et ole dieetillä voit oman makusi mukaan käyttää joko kuohukermaa tai ranskankermaa, uskoisin, että molemmat toimivat tässä oikein hyvin.

3. Asettele uunivuokaan kerroksittain punajuuria ja juustoseosta. Ripottele jokaiseen kerrokseen vähän tuoreita timjamin lehtiä. Itse käytin pakastimesta löytyvää viime kesän satoa. Voit toki käyttää myös kuivattua timjamia tai muuta suosikkiyrttiäsi.
Isoon uunivuokaan tästä määrästä tuli kolme kerrosta punajuuria.




4. Valuta päälle vielä teelusikallinen tai kaksi hunajaa.

5. Paista 200°C noin tunti.

6. Rouhi saksanpähkinöitä kevyesti veitsellä ja lisää ne punajuurten päälle paistamisen loppuvaiheessa (n.10min) niin, että ne ehtivät paahtua hetken uunissa, mutta eivät pala.

Kommentit