Porkkanaa ja inkivääriä kakussa

Meillä syödään nykyään paljon kakkuja ja muita "herkkuja". Tai on aina syöty, mutta scd:n myötä vielä enemmän. Uusien scd-sopivien reseptien kehittely on hauskaa ja toisaalta nämähän eivät ole mitenkään erityisen epäterveellisiä.

Tätä porkkanakakkua aloin kehittelemään muutaman reseptin pohjalta ja se onnistuikin kerralla aika nappiin. Tästä tulee ihanan kosteaa, kannattaa ehdottomasti antaa kakun levätä jääkaapissa yön yli ennen maistamista, sillä heti paistamisen jälkeen se on hyvin murenevaa ja hajoaa helposti.
Todennäköisesti pakastaminen parantaisi koostumusta entisestään, mutta sinne asti meillä ei ole tätä vielä riittänyt.




Itse pidän inkivääristä ja sitä on tässä reilusti. Määrää voit toki pienentää oman maun mukaan, tai jättää vaikka poiskin jos siltä tuntuu. Ohje on täysin munaton ja viljaton.


INKIVÄÄRI-PORKKANAKAKKU

1,5dl hienoa porkkaraastetta (2 keskikokoista porkkanaa)
n. 1rkl tuoretta inkivääriä raasteena
yhden appelsiinin kuori raastettuna
1dl neitsytkookosöljyä sulatettuna
2dl makeuttamatonta omenasosetta (esim. Bonne)
1dl scd-jogurttia (tai muuta rasvaista jogurttia)
0,5-1dl hunajaa
3,5dl mantelijauhoja
1dl kookoshiutaleita
2rkl kookosjauhoja
1tl kanelia
1tl soodaa
ripaus suolaa

1. Raasta porkkanat, inkivääri ja appelsiinin kuori, sulata kookosöljy.

2. Sekoita raasteet, öljy, omenasose ja jogurtti keskenään. Lisää joukkoon hunajaa makusi mukaan.
Itse olen tehnyt tuolla pienemmällä hunajan määrällä, mutta jos olet oikein makean ystävä laita reilummin.

Käyttämäni scd-jogurtti on valmistettu maidon ja kerman seoksesta. Joku rasvainen jogurtti, esim. turkkilainen ajanee saman asian niille, jotka eivät ole dieetillä.

3. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään.

3. Lisää kosteat aineet kuivien sekaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, halkaisijaltaan n.20cm.

4. Paista 200°C n. 45minuuttia

5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja irrota jäähtynyt kakku varovasti. Säilytä jääkaapissa ja nauti vasta seuraavana päivänä.


Jäähtyneen kakun voit halutessasi koristella vaikka tällä tuhdilla maapähkinävoikreemillä, jonka valmistin Virpi Mikkosen "Kiitos hyvää" -kirjan ohjeen pohjalta. Ohjeesta tulee reilu desilitra valmista kreemiä.
Kannattaa käyttää mahdollisimman hienojakoista maapähkinävoita. Minun käyttämäni oli vähän rouheista, joten lopputulos ei ole täydellinen, mutta maku hyvä.


MAAPÄHKINÄVOIKREEMI

30g voita
0,75dl makeuttamatonta maapähkinävoita
2rkl hunajaa
ripaus vaniljajauhetta tai vaniljauutetta

1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä tasaiseksi.

2. Kaada seos kulhoon ja laita jääkaappiin jäähtymään 15-30min.

3. Vatkaa jäähtynyt massa kuohkeaksi sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa.

Kommentit